Targoncavilla emelővilla

2017.05.14. 10:53
A megfelelő targoncavilla kiválasztásában nyújt segítséget rövid útmutatónk. Az alábbiakban bemutatjuk rajz segítségével melyek azok a méretek, ami alapján pontosan meglehet határozni a targoncavillát az adott targonca típushoz. A méret és az osztály(FEM) kiválasztása nagyon fontos a munkavédelmi előírások betartása érdekében. A szakszerűen kiválasztott emelővilla a munkaterületre ahol a targonca üzemel, megkönnyíti a munkavégzését és a raktározást. Minden esetben vegye figyelembe a rakomány súlyát és méreteit. Miután beazonsította kérje ajánlatunkat telfonon vagy írásban.
FEM típusú targoncavilla A FEM típusú targoncavilla típus mellett számos mást típus létezik de a leggyakrabban használt emelővilla a FEM vagyis amik a villa alsó és felső részére hegesztett rögzítő körmökkel csatlakoznak a villa kocsihoz.
Az alábbi hibalehetőségekre nagyon fontos odafigyelni:

Kopott targoncavilla

  1. A targonca villa leggyakrabban a villatőnél a hajlításnál kopik. Ez részben az általános használatból és a targoncavezető figyelmetlenségéből adódhat. Túl sokat csúsztatja a betonon biztosan idő előtt elfog kopni és a targoncavilla balesetveszélyes állapota miatt cseréje szükségessé válik.
  2. A targonca villa kopása előfordulhat a villahegyen is, de ez ritkábban fordul elő. A harmadik kritikus pont a villaköröm, amivel a villa fel van függesztve  a villakocsira. A körmök kophatnak és törhetnek. A törés szinte minden esetben a túlterhelésre vezethető vissza. Targoncavilla köröm rendelhető és cserélhető, de kizárólag minősített szakműhelyben.
  3. A targoncavilla görbületet sem ritka. A villapár együttes használata, de jelentős túlterhelés következtében a targoncavilla elgörbül, rosszabb esetben elhajlik. A másik görbületet okozó tevékenység, amikor egy villával próbálkoznak kihasználni a targonca névleges teherbírását. A targoncavilla teherbírása egy párra és nem egy darabra vonatkozik.

További targoncavilla típusok:

  • PIN típusú emelővilla

A PIN típusú emelővilla a tetejére hegesztett szemeken keresztül van felfűzve egy rúdra. Előfordulása ritkább de létezik.

  • Felcsavarozható targoncavilla Gyakran alkalmazzák targonca adaptereken. A villát a számára kialakított helyre csavarokkal kell felszerelni.
  • Rozsdamentes, Felhajtható, és még sok típusú targoncavillát különböztetünk meg.