Jó tanácsok targonca vásárlóknak .II.

2017.05.14. 10:46
Régi használt targonca jó vagy rossz állapotban. Szinte minden használt targoncavásárló aggódig, hogy a megfelelő targonca került kiválasztásra, jó állapotban van e, mi a helyzet a festés alatt, meddig bírja a motor stb.. . Ez ismeretlen terület, szinte mindenki tudja, mit kell keresni egy autón, de mi a helyzet a targonca esetében? Egy targonca vásárlása túlságosan nagy kiadás ahhoz, hogy a véletlenre bízzuk! Az Ön vállalkozásának olyan targoncára van szüksége függetlenül a használat gyakoriságától, ami indul ha szükség van rá és el képes végezni az anyagmozgatási feladatokat.
Régen az internet hiányában kénytelenek voltunk személyesen felkeresni a targoncakereskedés eket akár száz vagy kétszáz km-re egymástól, hogy megnézhessük az eladásra kínált használt targoncákat. Szerencsére napjainkban itt van az internet, ahol tájékozódhat és válogathat a kereskedők által felkínált gépek között. Ez nagyon jól hangzik targoncát veszek a neten” és akár működhet is de óvatosnak kell lenni. Nagyon részletes képek vagy video hiányában a neten közölt képek nem biztos, hogy elárulják a targonca valós állapotát olyan mélységben, ahogy ön azt szeretné.
Néhány fontos szempont, ami alapján megvizsgáljuk a használt targonca állapotát:
  • Tiszta fényezés
  • A megszokott esztétikai sérüléseknél nincs több
  • Minimálisan, vagy egyáltalán nem rozsdásodik a targonca
  • Gumiabroncsok állapota
A helyszíni ellenőrzés
Ha már az előzetes tájékozódása során kiválasztott néhány az ön igényének és költségkeretének megfelelő használt targonca típust menjen el a kereskedésbe és győződjön meg személyesen a targonca állapotáról. Nagyon fontos megjegyezni, hogy olcsó targonca esetében is különös figyelmet kell fordítani a targonca munkavédelmi, biztonságtechnikai állapotára. Természetesen kompromisszumot kell kötni és el kell fogadni néhány apróbb hibát vagy hiányosságot, ha egy olcsó használt targoncát keresünk alkalmi használatra. Kisebb olajszivárgások vagy enyhén füstölgő motor még elfogadható, de a kopott emelőszerkezet, elégtelen fékhatás, stb…már veszélyeztetik a biztonságos munkavégzést. Minden esetben próbáljon információt gyűjteni a targonca korábbi munkahelyérő, milyen helyen dolgozott továbbá kérje a kereskedőt, hogy tájékoztassa Önt a targoncán elvégzett javításokról valamint a meglévő hibákról, hiányosságokról.
Az ellenőrző lista
Festés: Amennyiben a targonca új festését kapott ellenőrizze a festés minőségét és a targonca vázat körültekintően a belsőtérben a tartályok környékén a fellépőknél keresve az előzetes rozsdásodásra utaló nyomokat. Egy targonca, ami a kikötőben dolgozott és mélyen korrodált azon a festék csak rövid ideig segít.
Motor: Nyissa ki a motorháztetőt és indítsa el a motort. Könnyen kell indulni és simán kell járni. Ellenőrizze alul, felül és a motor oldalán az olajszivárgásokat. Ellenőrizze az indítómotor járását, zajmentességét így az esetleges fogas koszorú meghibásodásokat kizárhatja. Indítsa és állítsa meg a targoncát többször. A targonca járatásánál figyeljen a furcsa zajokra kopogás, kattogás és minden egyébre, ami szokatlan. Ellenőrizze a targonca motor által kibocsátott füstöt terhelten és terheletlenül is. A motor által kibocsátott kékes vagy fekete füst a motor gyengébb állapotára utalhat. Akár egy gyors kompresszió mérést is kérhet az eladótól.
Emelőszerkezet: Emelje ki teljesen majd süllyessze az emelőszerkezetet gáz adásával majd anélkül. A műveletet simán egyenletesen kell a targoncának végrehajtani. Kiemelt állapotban döntse előre majd hátra az emelőszerkezetet és ellenőrizze a döntőhenger csapszege perselyek állapotát. Ezt követően leeresztett állapotban ellenőrizze a targonca emelőszerkezetének állapotát az emelőtagok kopottságát és a görgők állapotát hézagolását. Túl nagy mozgása nem lehet. Végül de nem utolsó sorban teherpróba. Emeljen fel a targonca teherbírásával megegyező súlyú rakományt majd várjon néhány percet és ellenőrizze hogy a targonca a súlyt képes a megtartani anélkül, hogy visszaengedni. Kis mértékű süllyedés engedélyezett.
Hidraulika: Ellenőrizze az összes látható hidraulika tömlőt nincs-e szivárgás vagy sérülés ami a későbbiekben gondot okozhat. Ellenőrizze a hidraulikus munkahengereket, hogy szárazak e és krómozott szár sérülés mentességét. Olajelosztószelep, vezérlő szelepek tömítettségéről szintén érdemes meggyőződni.
Működés: A targonca működését a munkakörülményekhez hasonló feltételekkel érdemes kipróbálni. Vegyen fel egy tetszőleges rakományt és haladjon a targoncával előre, hátra majd forduljon jobbra, balra kis ívben közben próbálja féket mindkét írányba és a hajtáskioldót. Lehetőség szerint próbálja ki a targoncát emelkedőn mondjuk egy rámpa megteszi ez majdnem minden értékesítő telephelyén megtalálható. Az emelkedőn előre és hátramenetben felfelé haladva meggyőződhet a váltómű állapotáról, már ha az elérte az üzemi hőfokot. Sok esetben a hideg váltó még bírja az igénybevételt, de miután bemelegszik, erőtlenné válik.