Jó tanácsok targonca vásárlóknak .I.

2017.05.14. 10:45
Írásunkban útbaigazítást adunk azoknak akik targoncát szeretnének vásárolni de nem tudják milyen szempontok alapján válasszanak illetve mire figyeljenek oda mielőtt üzletet kötnének. Ügyfeleink gyakran kérik segítségünket az adott tevékenységhez legjobban megfelelő targonca kiválasztásában ezért úgy gondoltuk, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre megpróbálunk itt választ adni.
Mekkora teherbírású targoncátvásároljak? A legfontosabb kérdések egyike a teherbírás. Fontos tudni a súlyát és a méreteit a rakománynak. A targonca teherbírása többnyire 500 mm-es súlyközéppontra vannak meghatározva. Ez azt jelenti ha Pl. egy 1.5 tonna tömegű rakományt aminek méreti 1000x1000 mm akarunk emelni akkor az 1500 kg teherbírású targonca megfelelő. Abban az esetben ha a 1.5 tonna tömegű rakomány mérete nagyobb Pl. 1000x1200 akkor a súlyközép kitolódik 600 mm-re és ennek következtében a targonca teherbírása arányosan csökken.Lásd az ábrát.

A teherbírás kiválasztásánál tudni kell, hogy akarnak e valamilyen kiegészítőt alkalmazni mint bálafogó, tekercsfogó, rekeszfogó, hordófogó stb. Amennyiben a targoncát valamilyen targonca adapterrel szeretné használni akkor az eszköz önsúlyát is figyelembe kell venni. A teherbírás pontos meghatározása fontos lehet a vételár tekintetében is. Ha egy 1 tonna teherbírású targonca helyett egy 1.5 vagy 2 tonna teherbírású targoncát választ az jelentős plusz költséget jelent. Végül de nem utolsó sorban a minél nagyobb a teherbírás annál nagyobb a targonca mérete.
Emelési és emelőszerkezet magasság.
Targonca vásárlás előtt a raktározási rendszerét érdemes előre jól megtervezni. A raktár illetve munkaterület ismeretében az alábbi szempontokat kell figyelembe venni. Bejárati kapu magasság Beltér magasság Legmagasabb emelési pont( milyen méretű árút milyen magasra vagyis az adott méretű áruból mennyit akar egymásra helyezni.
Három fajta emelőszerkezetet különböztetünk meg:
1. DUPLEX
2. DUPLEX (szabademelésű)
3.TRIPLEX
DUPLEX emelőszerkezetek a leggyakoribbak. Alapkivitelben a targoncák DUPLEX toronnyal vannak szerelve kb 3000 mm-es emelőmagasságtól. A DUPLEX emelőszerkezetek kettő hidraulika munkahengerrel egy jobb egy pedig a bal oldalon vannak szerelve vagy egy hidraulika munkahengerrel középen. A DUPLEX torony használata olyan munkaterületen javasolt ahol nincs magassági korlát és szabademelésre nincs szükség. A DUPLEX torony egy külső és egy belső tagból áll. DUPLEX szabademelésű emelőszerkezetek előnye a DUPLEX emelőszerkezetekkel szemben, hogy részleges vagy teljes szabademelésre képesek. Szabad emelés: A szabademelés az amikor csak a villa-kocsi emelkedik anélkül, hogy az emelőszerkezet bármely tagja emelkedne. A szabademelés maximum az emelőszerkezet alapmagassága lehet. A szabademelésre akkor van szükség ha a bejárat vagy a munkaterület magassága alacsony. Pl. konténerek ki és be rakodásánál a szabademelés nélkülözhetetlen. Az alacsony belméret ellenére a rakodást meg kell oldani elkerülve az árú vagy a konténer sérülését. TRIPLEX emelőszerkezetek hasonlóképpen a DUPLEX kivitelhez szabademelésre képesek. A különbség az, hogy nem kettő hanem három tagból állnak míg a DUPLEX és DUPLEX SZE csak kettő. A TRIPLEX tornyokat akkor alkalmazzák ha nagyobb emelési magasságra és szabademelésre van szükség mint amire a DUPLEX tornyok képesek.
Üzemmód
Ismét egy fontos kérdés. BENZINES ? GÁZOS ? DIESEL ? ELEKTROMOS ? A választás megint csak elsősorban a munkaterülettől függ. Először is győződjön meg róla, hogy a hatályos jogszabályok szerint milyen üzemmódú targonca használható az adott területen. Az üzemmód tekintetében a vélemények eltérőek. Az általunk eladott targoncák többsége gáz üzemű ami arra enged következtetni, hogy előnyösebb is. Azokon a területeken ahol a belsőégésű motorra szerelt targonca használata engedélyezett a benzines és a gázos targonca használata ajánlott. Csak néhány érv a benzin-gáz targoncák melett: Alacsony zajszint Nem füstöl Alacsonyabb karbantartási költség Takarékos A diesel targoncákhoz képest a gázos targoncák üzemanyag költsége kb. fele. Nincs költséges adagoló javítás vagy porlasztó csere továbbá a motorikus gázpalack csere is egyszerűbb mint rendszeresen feltankolni a targoncát. Természetesen a diesel targoncák is kiválóan alkalmasak az anyagmozgatási munkák ellátására amint az elmúlt évtizedekben már be is bizonyították de egy nagy hátrányuk továbbra is megmaradt.Csak és kizárólag külső munkákra használhatóak, míg a gázos targoncák belső munkára is használhatóak anélkül, hogy kormot vagy egyéb kibocsátott szennyező anyaggal zavarnák a bent dolgozókat.
Váltó
Az általunk forgalmazott targoncák jelentős részét japánból importáljuk. Japánban a targoncák többsége manuális váltóval van szerelve. A manuális váltó kétségkívüli előnye a hidrodinamikus vagy a hidrosztatikus váltókkal szemben az alacsony szerviz és üzemetetési költség. Ha a manuális váltó meghibásodik, legrosszabb esetben is csak a kuplungtárcsát és a kuplungszerkezetet kell kicserélni. Az automata váltók ez alatt a hidrosztatikus és a hidrodinamikus váltókat értjük a javítási költség szinte minden esetben magasabb. Az automata váltó előnye a manuálissal szemben a gyorsaság. A gyors irányváltásnak köszönhetően a munkavégzés dinamikus és hatékony. HIDROSZTATIKUS: Ajánlott raktári feladatok ellátására, ahol viszonylag rövid távolságok megtétele szükséges. HIDRODINAMIKUS: Ajánlott raktári feladatok ellátására ellentétben a hidrosztatikus váltóval akár hosszabb távok megtételére is alkalmas. MANUÁLIS: Ajánlott mindkét fent említett esetben továbbá biztonsággal használható rosszabb minőségű burkolatokon a két fokozatú váltónak köszönhetően. Akár murvás vagy földes de nem túl nehéz terepen is használhatja, ha az adott helyzet azt kívánja. Télen hótoló adapter sem jelent problémát hólánc használatával. Mi ajánljuk a mechanikus targoncát!
További jó tanácsok:
  • A targoncát érdemes minden esetben személyesen átvenni és kérni a teherpróbát, fékpróbát valamint átvizsgálni a targoncát a munkabiztonsági előírások szerint.
  • Minden esetben tisztázza a garancia feltételeit. Cégünk hat hónap teljes körű garanciát vállal a targoncák többségére üzemóra megkötés nélkül. A hat hónap alatt Önnek mindössze egy kötelező szervizt kell vállalnia aminek költsége kb. 50.000 Ft. Szánjon rá időt és alaposan tanulmányozza át a garancia vállalási nyilatkozatot.
  • Győződjön meg arról, hogy a targonca adattáblája eredeti és a gyártási év vagy a szériaszám nincs átütve. ( A japán import targoncákon általában nincs feltüntetve a gyártási év)
  • A targoncához az alábbi dokumentációk adhatók:
    Fővizsgálati jegyzőkönyv Minősítő bizonyítvány
    Használati útmutató
    Garanciavállalási nyilatkozat vagy ennek hiányában a számlán kérje feltüntetni a garanciát.
Legyen óvatos! Sajnos napjainkban már targoncát is lopnak, majd próbálják értékesíteni. Csak megbízható helyről vásároljon.
Tovább is részletezhetnénk, hogy mire kell odafigyelni egy targonca vásárlásánál de azt már folytathatjuk telephelyünkön ahol kézséggel állunk rendelkezésükre. Ha csak tanácsra van szüksége akkor is hívjon bennünket és mi megpróbálunk segíteni. Kérjen ajánlatot e-mailben  info@pannontarg.hu Vagy hívja telefonszámaink egyikét: