A targoncavilla cseréje

2017.05.14. 10:42
Ha a karbantartás vagy munkavégzés során szükségessé válik a targoncavilla leszerelése vagy cseréje, tegye azt gyorsan és biztonságosan a megfelelő segédeszköz használatával. Mivel a targoncavillák súlya még a kis teherbírású targonca esetében is legalább 35 kg a nagyobb targonca esetében akár 150 kg is lehet. Továbbá megfelelő fogás hiányában nagyon veszélyes a villákat puszta kézzel mozgatni.
Az emelővilla leszerelése

Ha a karbantartás során szükségessé válik a villa leszerelése, a következő módon járjunk el: Toljuk el a villát, egyszerre csak egyiket, a villaszán alsó támasztólapjának kivágásához. Billentsük előre az oszlopot, majd süllyesszük le a szánt, amíg a villatartó orr alul ki nem bukik a szánból. Emelő berendezés segítségével emeljük le a villát a szánról.


A targoncavilla visszaszerelése

Helyezzük el a villát olyan helyzetben, hogy hátulról megközelíthessük a targoncával. Lassan hajtsunk a targoncával, a visszaszán legyen teljesen leengedve és előre billentve. Először a villák felső tartóorrait akasszuk be a szán felső gerendájába, majd toljuk el pontosan az alsó támasztólap kivágásához, és alul is illesszük fel a villatartót a sínre. Ezután a villa ütközőcsapokkal állítsuk be a villát a kívánt távolságra.

Figyelem! A targoncavillákat ne mozgassuk emelőeszköz nélkül! A villák súlya darabonként legalább 35 kg!